Linnea Henriksson

VÄVEN BLACKBOX / Fredag / 23.30

Linnea Henriksson till Umeå Open 2018 med sitt självbetitlade album och två Grammisnomineringar för Årets Artist och Årets Pop i bagaget. Dessutom har hon under 2018 släppt singeln “Mamma är lik sin mamma” där Stor gästar.
Med rötter i jazzen och hyllade insatser som programledare i Hallå P3 och Musikhjälpen är Linnea Henriksson ständigt aktuell. Att skriva musik är för Linnea ett sätt att andas och att bearbeta men det är på scenen, i samspel med publiken, som Linnea Henriksson verkligen känner sig levande.

Vävens black box kommer sprudla av liv när Linnea Henriksson samspelar med världens bästa publik under årets festival.

Cherrie

VÄVEN BLACKBOX / Fredag / 01.15

En av sveriges mest själfulla hiphopartister är Cherrie. Hon är ärlig och rak. Hon slösar inte på orden. Hennes röst är skör, ibland är det nästan som att hon viskar för att hon vill att vi verkligen ska lyssna. Och vi lyssnar. Verkligen.

2016 landade hennes debutalbum Sherihan, som innehåll låtar som Lämna han, Intro 2.0 och Aldrig Igen (Må Sådär). På den sistnämnda rappar hon tillsammans med Grime-giganten Stormzy, som hon senare åkte med som support till under hans europaturné. Plattan kammade hem flera priser på Grammisgalan, P3 Guld, GAFFA och Manifestgalan, bland annat i kategorin Årets Hiphop.

Bangern 163 För Evigt släpptes i höstas. På kort tid nådde musikvideon en miljon visningar och plockades upp av radiokanaler i både Storbritannien och Kanada. En av världens största hip-hop communitys Genius uppmärksammade Cherrie. Låten mottog dessutom kärlek från inga mindre än Rihanna, SZA och Kehlani.

I maj kommer hennes nya album. Att det kommer bli Årets Hiphop behöver ingen gala berätta för oss. Det vet vi redan.

Mwuana

STUDION / Lördag / 0.00

Mwuana har länge legat och bubblat på den svenska musikscenen, men det är först på senare tid som han på allvar presenterat sig för världen. Med sitt unika uttryck, där det känslosamma får möta det hårda, har Mwuana etablerat sig som en innovatör av både svensk R&B och hiphop.

Efter en hyllad EP-trilogi släppte Mwuana i våras sitt efterlängtade debutalbum ”Triller”, där han på sitt alldeles egna sätt fastslog vad svensk R&B är och kan vara.  Albumet har nämligen lyfts till skyarna av en enig kritikerkår, och kammat hem höga betyg och hyllningar hos såväl recensenter som fans. Som kronan på verket fick Mwuana pris för årets r’n’b vid P3 Guld-galan. Missa inte Mwuana på Umeå Open 2018!

Jonathan Johansson

VASAKYRKAN / Lördag / 23.30

Mellan nattsvart sorg och solig eufori har Jonathan Johansson skapat ett eget universum och cementerat sin position som en av landets främsta leverantörer av briljant pop. Sedan 2015 och släppet av fantastiska ”Lebensraum!” har Johansson varit som pånyttfödd – färgglad, funkig och lika delar smart som rolig. Samtidigt har han behållit den viktigaste kvaliteten hos sitt gamla jag: han gör musik med ett varmt bultande hjärta.

Sedan debuten 2008 har Jonathan Johansson skapat musikaliska monument av det som är livets eländiga spektakel, och därav blivit en given del av Sveriges musikscen. Efter succéåret 2016 var det dags att dra ut på turné, men denna gång i ett litet annat format än tidigare. Turnén har en intimare känsla och istället för att bjuda upp till dans, som han oftast gör, kommer Johansson istället erbjuda dig en chans att åka en emotionell bergochdalbana mellan totalt nattsvart sorg och solig eufori.

Mattias Alkberg

VÄVEN BLACKBOX / Fredag / 21.45

I höstas släppte Mattias Alkberg sin 27 platta, Åtminstone artificiell intelligen, och gav sig återigen ut på vägarna för en ny turné. Artisten, författaren, kulturjournalisten och producenten som ständigt verkar vara aktuell med ett nytt projekt. Må det vara en film, en bok eller skiva.

En artist som i sitt skapande för alltid står och balanserar vid ruinens brant, ett faktum som han både omfamnar och envist motarbetar. Mattias Alkberg ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.

Shout Out Louds

VÄVEN BLACKBOX / Lördag / 21.45

Ett av vårt lands finaste musikexporter heter Shout Out Louds. Med fem solida pop-plattor och tidlösa indie anthems som Tonight I Have To Leave It och Fall Hard i ryggen har den här kvartetten från Stockholm blivit en av våra allra bästa vänner.

Fyra år har gått sedan bandet släppte musik senast. I september kom äntligen fullängdaren “Ease my mind” som låter precis som sommarens varmaste kvällar kan kännas. En luftig ljudbild med snygga melodier, vibrerande gitarrer och Olenius och Stenborgs mjuka stämmor som sjunger om att längta bort.

Bandet har precis flugit jumbo jet över till USA för att ge sig ut på en lång turné, en perfekt uppvärmning inför vårens festivalspelning på Umeå Open 2018.

Beatrice Eli

VÄVEN BLACKBOX / Lördag / 01.15

Beatrice Elis uttryck är unikt. Hennes MIDI-punk är en könsöverskridande mix av genre, känslor, melodier och texter. Det hårda möter det svaga, det tuffa möter det sköra. Ett polerat men rått, klubbigt sound, perfekt för svettiga livespelningar.

Hitalbumet Die Another Day genererade flera nomineringar och vinster i kategorier som Bästa Pop, Bästa Nykomling, Bästa Låt, Bästa Video och Bästa Album. Inte så konstigt, med tanke på att Beatrice är just det – bäst. Något som hon återigen bevisade i höstas med uppföljaren The Careful EP.

Detta är ingenting du vill missa på Umeå Open 2018.

Jens Lekman(solo)

VASAKYRKAN / Lördag / 21.00

Jens Lekman har med sina fyra studioalbum utmärkt sig som en fantastisk låtskrivare med förmågan att berätta personliga historier på ett kvicktänkt och charmigt sätt. På skivan “Life will see you know” från 2017 (som är helt fantastisk) berättar Lekman om jobbiga livsöden med en glad ton och om glädjefyllda stunder med ett melankoliskt skimmer. Under 2018 samarbetar han med Annika Norlin under titeln Correspondence där de offentliggör sin kommunikation genom låtar. I april kommer Jens Lekman med sin gitarr till Umeå Open och Vasakyrkan och spelar solo. Det kommer bli gudomligt bra.

Sibille Attar

STUDION / Lördag / 01.15

Efter fem års väntan är Sibille Attar äntligen tillbaka med ny musik. Den 27 april anländer uppföljaren till hennes hyllade debutalbum “Sleepyhead”. Den nya EP:n “Paloma’s Hand” släpps på PNKSLM Recordings och består av 6 spår av magiskt tilldragande popmusik där mörker och ljus möts.

Efter släppet av “Sleepyhead” och ett år av ihärdigt turnerande drog sig Sibille Attar tillbaka från rampljuset, och har endast synts i enstaka samarbeten – fram tills nu.

“Paloma’s Hand” är resultatet av en längre period av ifrågasättande, en samling spår som kom till efter tapp av självförtroende och allmän disillusion av existensen som musikskapare. Skriven och producerad av Sibille själv (med Petter Granberg som medproducent på ett spår) är “Paloma’s Hand” och dess blandning av mörker och poppighet ytterligare ett bevis på att Sibille Attar är bland det mest intressanta musiksverige har att erbjuda. Vi ser verkligen fram emot att ta del av detta under årets festival!

Slowgold

VASAKYRKAN / Fredag / 23.30

Amanda Werne tar sitt alias Slowgold till nästa nivå med ny skiva och toppar med en omfattade vår och sommarturné under 2018. Slowgold är Amanda Wernes musikaliska alias under vilket hon skapar tidlösa, poetiska historier som bärs fram med hjälp av såväl distade gitarrer som drömska sångutsvävningar.

Den 23 februari 2018 släpptes hennes femte album Mörkare och vi ser verkligen fram emot att få höra hur Slowgold låter live under Umeå Open 2018.