Algesten

VASAKYRKAN / Fredag / 21.00

Jakob Nyström är en av pop-Umeås bästa låtskrivare och röster genom tiderna. Tidigare medlem i Isolation Years och Two White Horses men har senaste åren släppt material under sitt nya alias Algesten.

De sökande och bitterljuva texterna skapar en intressant motrörelse mot musiken som svävar lätt och luftigt, utan barlast. Den är varm, vacker och omfamnande och det finns något ödmjukt över allting. En känsla av att artisten är i musikens tjänst för att det kan göra andra gott. Allt låter självklart och naturligt. Som om melodierna bara kommit till Jakob och liksom runnit ur honom.
Algestens musik är också frukten av lång erfarenhet – från många olika sammanhang. Förutom de egna akterna har Jakob under åren varit fast medlem i Annika Norlins band Säkert!, turnerat med Deportees och Jonas Bergsten och gjort musik till föreställningar som han haft tillsammans med Olof Wretling från humorgruppen Klungan. Det sistnämnda projektet släpptes i höstas som en egen platta och fick namnet Pilgrim, där Algesten bryter ny mark och sjunger på svenska.