Om

Klubbfestival i hela Umeå

Umeå Open är festival i hela centrala Umeå. Vi tar över stan, helt enkelt. Med ett flertal ordinarie scener, och ungefär lika många så kallade Open Venues (gratisscener) i stans butiker och caféer fullkomligt kokar Umeå av musik under de tre festivaldagarna. Vi törs nog påstå att Umeå Open är det roligaste sättet att upptäcka Umeå på, och den helg på året när hela centrala Umeå visar sig från sin bästa sida.

Biljetter

Festivalpass finns att köpa via billetto.se.

Köpta biljetter återköps ej. Biljetten är en värdehandling och ska behandlas som sådan. Umeå Open ansvarar ej för plagierade biljetter.

Biljetten inlöses mot festivalarmband i samband med festivalen. Plats för detta är vår informationsdisk i Väven, ingång från Storgatan, vid Gotthards. Infodisken är öppen från 12 på torsdag, fredag och lördag, fram till festivalkvällens slut. Kom ihåg att du inte kan hämta ut dina kompisars armband utan de måste göra det själva. Hämta ut dina armband i god tid för att slippa stå i kö precis när festivalen börjar. 

Artistsläpp

Banden släpps allt eftersom fram till festivalen. Håll utkik här på webbsidan eller i våra sociala medier:

Facebook: Umeå Open

Instagram: @umeaopen

Twitter: @umeaopen

Inställda spelningar

Umeå Open är en festival och biljetten gäller för festivalupplevelsen som helhet, inte till enskilda akter. Om oturen skulle vara framme och en artist tvingas ställa in, är detta inte ett skäl för återköp.

Åldersgränser

Festivalens åldersgräns är 13 år, men vid vissa scener är åldersgränsen 18 år. Åldersgränsen 13 år är satt utifrån rekommendationer från Socialstyrelsen för att skydda hörseln på yngre personer. Åldersgränsen 18 är satt vid de scener där serveringsområdet för alkohol inte går att skilja från scenområdet. Det finns en rabatterad ungdomsbiljett för besökare som är 13-17 år gamla.

Scener

Festivalen har en flertal ordinarie scener och ungefär lika många Open Venues. Ni kan läsa mer om festivalens scener här.

Open Venues

Dagtid sprider vi festivalstämningen genom ett antal gratis konserter runt om i Umeås butiker och caféer. Här är det bara att dyka upp, inga biljetter krävs.

Fotografering

Det är inte tillåtet att filma på festivalen. Däremot är det helt okej att ta bilder med mobilkameran för privat bruk. Tar du bilder som ska publiceras, ska du ansöka om fotopass. Läs mer under rubriken Media- och Branschackreditering.

Arrangörerna

Umeå Open skapas av en ungefär 30 personer stor grupp ideellt engagerade medlemmar från Umeå Kulturförening Humlan. Om du tänker att “det där kan jag göra bättre själv” är du hjärtans välkommen att göra just det. Utan alla ideella supertalanger skulle denna festival inte finnas!

Funktionär

Festivalen drivs ideellt och därför behövs din hjälp! Ungefär 150 – 200 funktionärer behövs under festivalen för att allt ska fungera. Du har tillträde till festivalen den tid då du inte jobbar. Vill du hjälpa till? Läs mer och anmäl dig här!

Media- och branschackreditering

Berätta vilket media du rapporterar för, och ungefär i vilken omfattning rapporteringen kommer att ske. Har ackreditering beviljats tidigare år, bifoga länkar till tidigare års rapportering. Gör din ackrediteringsansökan här senast den 15:e mars. och glöm inte att meddela om du önskar fotopass eller ej. Vi förbehåller oss rätten att anta eller avslå ansökan. Samma formulär gäller för bransch.

Klicka här för att komma till ansökan

Frågor om ackreditering skickar du till press@umeaopen.se

Otillåtna föremål

Det är givetvis otillåtet att ta med saker som kan skada andra människor, som knivar, skjutvapen, slagträn etc. Det är heller inte tillåtet med föremål som skymmer sikten för andra, som flaggor eller paraplyer (festivalens scener är dessutom inomhus, regnrisken är låg). Det är heller inte tillåtet att ta med egen mat, dryck eller alkohol. Kamerautrustning är inte tillåtet, om du inte beviljats fotopass i egenskap av press.

Alkoholområden

Alkohol serveras i avskilda serveringsområden på festivalen. Här släpper vi inte in någon under 18 år. Personer under 18 måste vara nyktra. Det är absolut förbjudet att ta med egen alkohol till Umeå Open, och märkbart berusade personer nekas tillträde till festivalen.

Enstaka scener går inte att skilja från sitt serveringsområde. Till dessa scener gäller då 18-årsgräns. För personer som är 13-17 år gamla finns därför en rabatterad ungdomsbiljett.

Armband

Du byter din biljett mot ett festivalarmband, och för att slippa köa in precis när DITT favoritband spelar är det ett hett tips att hämta ut armbandet i god tid i förväg. Festivalens första akt börjar spela 20:00.
Vi har en infodisk i Väven, ingång från Storgatan, vid Gotthards.Infodisken är öppen från 12 på torsdag, fredag och lördag, fram till festivalkvällens slut. Kom ihåg att du inte kan hämta ut dina kompisars armband utan de måste göra det själva. Hämta ut dina armband i god tid för att slippa stå i kö precis när festivalen börjar. Du ska kunna uppvisa giltig legitimation i samband med inlösen av biljetten.

Kontanter

Det mesta går att betala med kort, men var beredd på att viss försäljning inne på festivalområdet endast sker kontant. Så om du misstänker att du vill köpa fika, favoritbandets senaste vinyl eller en råläcker t-shirt – ladda med kontanter.

Garderob

Eftersom du troligen kommer att vilja studsa mellan olika scener, och snabbt kunna röra dig utan att behöva köa i garderoben har vi inget som helst krav på att du hänger in jackan. Villkoret för att du inte ska behöva hänga undan jackan är enkelt: stoppa jackan i en tygkasse. Tygkassen håller ordning på din jacka, samtidigt som den är överlägset enklast att snabbt visitera för vår entrépersonal. Tygkassar finns att köpa till självkostnadspris under festivalen. Vill du, finns också möjligheten att hänga in jackan på vissa av festivalens scener. Värt att tänka på är att garderoben tillhörande Idun inte är öppen hela festivalkvällen, så ett tips är att plocka ut din jacka på vägen ut från Idun.

Historik

Festivalen är det största årliga arrangemang som genomförs av Umeå Kulturförening Humlan. Det hela började med att Umeå utsågs till Årets Popstad 1997 av Sveriges radio P3. Sedan starten 1998 har Umeå Open vuxit sig stark och blivit en given knutpunkt för musikälskare i hela Norrland. Varje år samlas flera tusen besökare för att uppleva livemusik tillsammans.

Festivalen arrangeras vanligtvis sista helgen i mars och triumferar som starten för hela Sveriges festivalsäsong, så många av artisterna som först spelar på Umeå Open tar sedan hela Sverige (och världen!) med storm på de övriga festivalerna.

Kontaktinformation

Allmänna ärenden: info@umeaopen.se

Funktionärsfrågor: funkis@umeaopen.se

Press- och branschfrågor: press@umeaopen.se