LASH, Ellen Skafvenstedt, Intetskjønn och Spice Boys till Umeå Open 2018

Normbrytande hiphop, Peppig/melankolisk techno, queerpunk och Open-veteraner tar plats på Umeå Open 2018

LASH

Sabina och Anfa Lashari är systrarna som med synkroniserat rapflow dekonstruerar hiphop-genren för att skapa sin egen plats. Som duon LASH hittar de sin konstnärliga röst i ett hiphopklimat som tills för bara några år sedan förnekade det som var icke-norm, icke-man, icke-straight. Uppväxten präglades av drogmissbruk, kriminalitet, hemlöshet och en upprorisk familj på randen till kollaps. Men samtidigt fick de uppleva systerskapets oändliga styrka.

2015 upptäcktes systrarna av Silvana Imam i tävlingen ”Nästa nivå”. De reste till Paris och spelade in debutsingeln ”Två fingrar”, hittade sitt kreativa flow i en studio i Malmö och skrev en nästintill fullständig EP på en natt. Texterna brann i huvudet.

LASH musik är en stridsförklaring. Inte bara mot invanda könsnormer, utan mot hela den heterosexuella spelplanen och samhället som sådant. De fuckar hela gamet med två fingrar. Men trots hettan, insprängd i ett genreöverskridande beatuniversum av såväl afrobeat som gangstarap, förlorar texterna aldrig i solidaritet. LASH i Diskoteket kommer bli en upplevelse utöver det vanliga.

Ellen Skafvenstedt (Liquid Sky)
När basen vibrerar i din halsgrop och de melodiska tongångarna smugit sig på för att försätta dig i en leende dans-trans – då har kvällen bara börjat. Ellen Skafvenstedt är den Umeå-baserade techno-DJ:n med förkärlek för peppig melankoli som ger dig mer än lagom. Hon är medlem i DJ-kollektivet Liquid Sky som regelbundet arrangerar evenemang för elektronisk scenkonst i Umeå. Ge dig hän.

Intetskjønn
Som en exploderande menskopp spyr Intetskjønn ut sin misstro till heteronormativitet genom skrik, dans och aggressiv queerpunk. Med denna musikaliska mirakelkur vill de befria världen från transfobi, sexism och kassa normer som existerar. Detta genom låtar som mensen, ti pikk om dagen och patriarkatet. Allt som är skit ska angripas och spikas upp på väggen – kanske till och med du!

Spice Boys
Spice Boys och Umeå Open, en summering:
2016: Spice boys gör deras första spelning på Umeå open, på det numera med marken jämnade Peppes. Det är för högt, för fort, kl 13 på eftermiddagen. Lika stor förvirring på scen som av.
2017: Spice boys gör deras andra spelning på Open. De kör på orangeriet omringade av boulebanor och IPA sugande middagsgäster. Här dyker lite mer folk upp då kl faktiskt är 22, man har fått i sig någon öl och bandet låter något bättre än för ett år sedan? Kanske var det bara bättre ljud?
2018: Det här årets spelning kan väl då ses avslutning på @SpiceBoys på Open trilogin. Med deras debutskiva Glade som har hyllats universellt av kritiker (inklusive Fredrik Strage och Per Sinding Larsen) i bagaget så ska väl ändå bandet lyckas med att göra sin bästa spelning någonsin? Rimligtvis bör de ju ha nått perfektion av psychig genrefusiongaragerock på tredje försöket? Oavsett så är den här finalen inget du vill missa.