Nyheter

Dagsprogram Umeå Open 2018!

Här är årets dagsprogram, och vilket dagsprogram sen!

 

 

Open MIND – Lördag 14 April i FIKA – Väven

Även i år är Open MIND späckat medaktuella ämnen och fantastiska människor som deltar.

13.00 Jämställdhet och representation på scen – Panelsamtal i samarrangemang med Riksteatern

Hur verkar kulturen för en bredare representation och jämställd scen?

14.00 Panelsamtal: DIY – Att verka utanför storstan
Hur kan man göra sin egen grej och överleva på det i norra Sverige? Med i panelsamtalet är:

Annika Norlin, även känd som Säkert! och Hello Saferide är en av Umeås främsta artister som präglat både Umeås och Sveriges kulturliv under en lång tid.

Dennis Lyxzén är ett av de största namnen inom Umeås punkscen. Nu aktiv i INVSN (som spelar på Umeå Open) och dessutom i Refused, med vilka han verkligen satt Umeå på kartan hos hardcorefans världen över.

Johan Airijoki är en artist som lever och verkar i Gällivare. Han är ett levande bevis på att det går att göra sin grej, även 90 mil från Stockholm.

Emma Swanström är en kulturaktivist från Umeå som drivit bland annat musikscenen Verket och har stor erfarenhet som artist och arrangör.

15:00 – Ida Östensson x Allt vi inte pratar om
“Allt vi inte pratar om öppnar upp för samtal om sex, skörhet, ego, flyktvägar och vänskap”

Ida Östensson är grundaren av Fatta, Make equal och en av författarna till boken Allt vi inte pratar om. Ida kommer till Open MIND för att prata om boken, kombineras bra med #Killbrunch innan!

 

#Killbrunch

Umeå Open + #Killmiddag = #Killbrunch!
Under lördagen är det Killbrunch på Orangeriet 12:00-14:00. Mattias Alkberg och Conny Nimmersjö (bob hund, KC BABY) är med och delar med sig av sina tankar kring manlighet. Dessutom kommer Ida Östensson från Make Equal att vara på plats. Alla killar borde komma! Mer information finns i event på Facebook.

 

DOC LOUNGE
Kom och dagsfesta med Doc Lounge på Gröna Älgen under Umeå Open! Det bjuds bland annat på fantastisk film i form av ‘Punk Voyage’ – en episk punkresa från Finland till Eurovision Song Contest.

Alla med Umeå Open band har specialpriser i baren!

15:30 Insläpp
16:00 Filmen ‘Punk Voyage’ börjar

Info om gäster, DJs och annat kommer snart! – Håll utkik på facebook.

— Punk Voyage —
I dokumentären Punk Voyage får vi följa Finlands mest populära punkbands sista äventyr under en bitvis taktlös men alltigenom ärlig och oförglömlig resa fylld av drama, skratt och tårar. Punk Voyage är en film om att vara sann mot sig själv, att våga ta svåra beslut och gå vidare i livet men också om allas lika värde och rätt att uttrycka sig.

“Den mest ärliga och genuina av dokumentärer.” – Huvudstadsbladet

Som ni ser är dagsprogrammet fullspäckat och det är öppet för alla, inget festivalband krävs!

Umeå Open Venue 2018

Umeå Open pågår även under dagtid under beteckningen Open Venue (gratisscener). Här sprider vi ut oss ytterligare till butiker, restauranger och barer runt om i Umeå Centrum. I år bjuder vi på 14 liveakter och en filmvisning, utspritt på fem olika venues: Pipes of Scotland, Röda Korset, Carlings(MVG), Burmans musik och Gröna älgen.

Årets akter är: The Caminos, Collie, Duschpalatset, Engage, FANNY, Indiekid Aurelia, JESS, KANG-KAHN, Kevin Lake + Isabelle Dunger, Ljung, Lonely grave, OUTBY16 (CROP), South Orange, Vicki Jacobson och filmvisning av Doc Lounge Umeå​!

LASH, Ellen Skafvenstedt, Intetskjønn och Spice Boys till Umeå Open 2018

Normbrytande hiphop, Peppig/melankolisk techno, queerpunk och Open-veteraner tar plats på Umeå Open 2018

LASH

Sabina och Anfa Lashari är systrarna som med synkroniserat rapflow dekonstruerar hiphop-genren för att skapa sin egen plats. Som duon LASH hittar de sin konstnärliga röst i ett hiphopklimat som tills för bara några år sedan förnekade det som var icke-norm, icke-man, icke-straight. Uppväxten präglades av drogmissbruk, kriminalitet, hemlöshet och en upprorisk familj på randen till kollaps. Men samtidigt fick de uppleva systerskapets oändliga styrka.

2015 upptäcktes systrarna av Silvana Imam i tävlingen ”Nästa nivå”. De reste till Paris och spelade in debutsingeln ”Två fingrar”, hittade sitt kreativa flow i en studio i Malmö och skrev en nästintill fullständig EP på en natt. Texterna brann i huvudet.

LASH musik är en stridsförklaring. Inte bara mot invanda könsnormer, utan mot hela den heterosexuella spelplanen och samhället som sådant. De fuckar hela gamet med två fingrar. Men trots hettan, insprängd i ett genreöverskridande beatuniversum av såväl afrobeat som gangstarap, förlorar texterna aldrig i solidaritet. LASH i Diskoteket kommer bli en upplevelse utöver det vanliga.

Ellen Skafvenstedt (Liquid Sky)
När basen vibrerar i din halsgrop och de melodiska tongångarna smugit sig på för att försätta dig i en leende dans-trans – då har kvällen bara börjat. Ellen Skafvenstedt är den Umeå-baserade techno-DJ:n med förkärlek för peppig melankoli som ger dig mer än lagom. Hon är medlem i DJ-kollektivet Liquid Sky som regelbundet arrangerar evenemang för elektronisk scenkonst i Umeå. Ge dig hän.

Intetskjønn
Som en exploderande menskopp spyr Intetskjønn ut sin misstro till heteronormativitet genom skrik, dans och aggressiv queerpunk. Med denna musikaliska mirakelkur vill de befria världen från transfobi, sexism och kassa normer som existerar. Detta genom låtar som mensen, ti pikk om dagen och patriarkatet. Allt som är skit ska angripas och spikas upp på väggen – kanske till och med du!

Spice Boys
Spice Boys och Umeå Open, en summering:
2016: Spice boys gör deras första spelning på Umeå open, på det numera med marken jämnade Peppes. Det är för högt, för fort, kl 13 på eftermiddagen. Lika stor förvirring på scen som av.
2017: Spice boys gör deras andra spelning på Open. De kör på orangeriet omringade av boulebanor och IPA sugande middagsgäster. Här dyker lite mer folk upp då kl faktiskt är 22, man har fått i sig någon öl och bandet låter något bättre än för ett år sedan? Kanske var det bara bättre ljud?
2018: Det här årets spelning kan väl då ses avslutning på @SpiceBoys på Open trilogin. Med deras debutskiva Glade som har hyllats universellt av kritiker (inklusive Fredrik Strage och Per Sinding Larsen) i bagaget så ska väl ändå bandet lyckas med att göra sin bästa spelning någonsin? Rimligtvis bör de ju ha nått perfektion av psychig genrefusiongaragerock på tredje försöket? Oavsett så är den här finalen inget du vill missa.

Jens Lekman (solo) och Sibille Attar till Umeå Open 2018!

Jens Lekman

Jens Lekman har med sina fyra studioalbum utmärkt sig som en fantastisk låtskrivare med förmågan att berätta personliga historier på ett kvicktänkt och charmigt sätt. På skivan “Life will see you know” från 2017 (som är helt fantastisk) berättar Lekman om jobbiga livsöden med en glad ton och om glädjefyllda stunder med ett melankoliskt skimmer. Under 2018 samarbetar han med Annika Norlin under titeln Correspondence där de offentliggör sin kommunikation genom låtar. I april kommer Jens Lekman med sin gitarr till Umeå Open och Vasakyrkan och spelar solo. Det kommer bli gudomligt bra.

Sibille Attar

Efter fem års väntan är Sibille Attar äntligen tillbaka med ny musik. Den 27 april anländer uppföljaren till hennes hyllade debutalbum “Sleepyhead”. Den nya EP:n “Paloma’s Hand” släpps på PNKSLM Recordings och består av 6 spår av magiskt tilldragande popmusik där mörker och ljus möts.

Efter släppet av “Sleepyhead” och ett år av ihärdigt turnerande drog sig Sibille Attar tillbaka från rampljuset, och har endast synts i enstaka samarbeten – fram tills nu.

“Paloma’s Hand” är resultatet av en längre period av ifrågasättande, en samling spår som kom till efter tapp av självförtroende och allmän disillusion av existensen som musikskapare. Skriven och producerad av Sibille själv (med Petter Granberg som medproducent på ett spår) är “Paloma’s Hand” och dess blandning av mörker och poppighet ytterligare ett bevis på att Sibille Attar är bland det mest intressanta musiksverige har att erbjuda. Vi ser verkligen fram emot att ta del av detta under årets festival!

Nya akter till Diskoteket och Balder

Blenda, Kaukolampi, Jukka Nousiainen och Therese Lithner ansluter till Umeå Open 2018!

Blenda
Musikaliska alfahonan Blenda är en stockholmsbaserad artist som även lystrar till sitt alter ego Puncahontas. Total auktoritet möter total vibe eller som hon själv beskriver “A superhero on a mission”. Element av jazz, afrobeat & gospel gifter sig med avantgarde-soundet från producentkollektivet Edgeology i en hänsynslös & in-your-face take på modern popmusik. Tidigare i år släppte hon singeln Payday som ger en fingervisning av den attityd och energi som Blenda kommer dominera Diskoteket med under årets festival.

Kaukolampi
Timo Kaukolampi, mest känd som frontman i det finska genreöverskridande bandet K-X-P, gör elektronisk dansmusik utan ramar och regler. Skivan “1” består av lika delar ambient electronica och pulserande techno. Till Umeå Open kommer Kaukolampi med ett liveset som är mer fartfyllt än på skiva. Med en blandning av atmosfärisk techno, kosmisk disco och filmisk ambient kommer Kaukolampi ta Diskotekets besökare på en oförglömlig resa mellan ljus och mörker, gott och ont, vackert och brutalt.

Jukka Nousiainen
Jukka Nousiainen är en man med många strängar på sin lyra. Han har gjort allt från slamrig punkrock och elektronisk musik i bandet Räjäyttäjät, renodlad rock i Jukka ja Jytämimmit och mer vemodig “iskelmä”, melankolisk popmusik, på sina senare soloskivor. Det går att dra paralleller till Roky Ericksons och Hurriganes rock, George Jones vemod och Mattias Alkbergs mångsidighet. “Ei enää kylmää eikä pimeä” (Ingen mer kyla eller mörker) släpps i maj 2018. Vilka sidor av Jukka Nousiainen som visar sig på Umeå Open får du veta om du infinner dig på Balder under fredagskvällen. Hur det än blir kommer det bli riktigt bra.

Therese Lithner

Med ett förflutet i band som Vaken och My Sound Of Silence startade Therese Lithner sitt soloprojekt under en kväll i replokalen. Inspirerad av 90-talets idoler och reverb skrev hon flera nya låtar som på något sätt kändes annorlunda. De spelades in på mobilen och idén om ett nytt projekt tog form.

Efter en flytt till Stockholm började Therese repa och spela in låtarna med trummisen Andreas Sandberg (Magic Potion). Arbetet fortsatte i en tredje replokal där Therese spenderade sina kvällar med sin gitarr och Garagebandsyntar. Resultatet hörs i den nyligen släppta debutsingeln ‘Drown’ samt den EP som kommer att släppas via Stockholmsbaserade Lazy Octopus Records den 13 juni. På Umeå Open ser ni henne tillsammans med ett stjärnspäckat band med medlemmar från bl.a. Boys, Üni Foreman, Totalt jävla mörker och Skator.

Umeå Open x Nemis 2018

Nu släpper vi årets Nemis-akter! Studiefrämjandet styr upp scenen på Orangeriet och visar upp nya och spännande akter även i år.

 

Stina och Arktis
Stina och Arktis är ett band från Umeå som med enkla melodier och instrument bygger en suggestiv pianomusik. Alla låtar går i ungefär samma takt och C, F, G är populära ackord. Ibland handlar texterna om om att vara tre år gammal och frysa i ett demonstationståg, och ibland om att åka skidor över alltihop. När bandet 2016 släppte sin EP skev HYMN: ”För en som tycker att starka melodier och berättande, samhällsengagerade texter på svenska är en lyckad kombination är det här bland det bästa som släppts i det här landet på väldigt länge.” Under 2018 väntas ny musik.

 

Busy Tanning

Busy Tanning består av medlemmar från lokala förmågor såsom Lesley, Spice Boys, Skelett, Beyond Six Lions, Pentry och Salenko. Pia spelar trummor, Nikolai spelar bas, Ulrika sjunger och spelar synth, Adam sjunger och spelar gitarr, och Victor spelar sologitarr.

Idén till ett nytt band föddes en sensommareftermiddag vid Grössjöns eldplats. Sega och solstinna tankar formades om ett band som kompromisslöst skulle spela den skramligaste popmusiken möjligt, så melodiöst och fullständigt sprucket som bara gick. Sagt och gjort, när elden slocknat bar det av mot replokalen där de två första låtarna skrevs redan samma kväll. Ett halvår senare är nu en 5-låtars EP-inspelad innehållande naiv, barnsligt melodiös och dissonant skramlig lo-fi pop som planeras släppas i vår.

 

Duschpalatset
Milhousepop. Eller mjukglassrock. Eller något helt annat. Alva spelar orgel och sjunger tillsammans med Viktor som ackompanjerar med powerackord och enkla slingor. Nike och Carro spelar trummor och bas och knyter ihop allt. En smaksak. Debut-EP kommer snart.

 

Funeral
Funeral är ett nytt band som spelar hård pop. Medlemmar från Avec Luna, Spice Boys och Üni Foreman har förenats i en extatisk dödsdyrkan. Helst av allt så skulle de vilja att Bilinda Butcher i My bloody Valentine gifte sig med Grimes och fick ett barn och att han gifte sig med Henrik Berggren och att alla dem startade ett band tillsammans men i brist på verklighetsuppfattning så var de tvungna att starta ett eget band som låter likadant som det skulle ha låtit. Spelningen på Umeå Open 2018 är även deras första spelning, missa inte denna unika chans att se dem först.

 

Hedda Hatar
Hedda Hatar är ett lundabaserat rockband bestående av fyra artonåriga tjejer. Deras sound har liknats vid 70-talsrockband som tidiga Black Sabbath och även Led Zeppelin. Sedan scendebuten i september 2016 har de hunnit med ett trettiotal spelningar, de flesta i Skåne men även i andra delar av Sverige. De kom tvåa i riksfinalen av Livekarusellen 2017, med sångerskan Aimée utsedd till bästa scenpersonlighet i riksfinalen. Bandet är just nu aktuella med nysläppt singel och spelning på Sweden Rock, och inspelning av ett fullängdsalbum är även i full gång!

 

Venerna
Venerna är sockersöta och bitterljuva, ångestridna och euforiska, lätta som moln och tunga som bergskedjor. Ett nytt band från Umeå med medlemmar från The Belljars och Sista Brytet. Indiepop på svenska med 90-talsvibbar och mörka undertoner. Något som vid en första anblick verkar oskuldsfullt kan visa sig vara mer bekymmersamt än en tidigare kunnat ana.

Här är årets venues + speldagar och endagsbiljetter

Det har blivit hög tid att presentera festivalens venues. Som vanligt har vi ritat om festivalkartan och såväl plockat bort som lagt till scener. Vi presenterar två helt nya venues där ingen tidigare satt sin festival-fot och tar farväl av ett par gamla godingar. Mer om våra venues kan du läsa på vår hemsida umeaopen.se

För att se speltider och scen för varje akt, gå till artistsidan och klicka på respektive artist.

En förändring är att festivalen nästan helt lämnar folkets hus, med Studion som undantag. Istället är det Väven som kommer att fungera som festivalens nav, med en helt ny festivalbar i foajén utanför festivalens största Väven Black box. I direkt anslutning till Väven hittar vi en av årets nykomlingar: Diskoteket, där fokus ligger på dans och elektronisk musik. Dessutom tillkommer Balder, där festivalens ösiga rock- och punk-akter kommer husera. Från tidigare år har vi behållit favoriterna Vasakyrkan och Orangeriet.

Väven
Festivalens nya nav stavas Väven. Förutom riktigt feta konserter inne på Blackbox så är det även här du handlar av artisternas läckra merch och hänger i vår sprillans nya festivalbar. Till skillnad från tidigare år är det ingen scen i foajén, här blir det istället riktigt gött barhäng där du kan ladda upp inför nästa spelning. Funderar du på nåt? Då finns infodisken nära till hands för att guida dig i festivaldjungeln.

Diskoteket (NY!)
Umeå Opens högsta rave-faktor finns i Diskoteket. Bara några meter från entrén till Vävens bar hittar vi grymma DJs och elektroniska akter med din bästa dansupplevelse som sitt främsta mål. Ta ett djupdyk och förlora dig själv i ett elektroniskt hav på festivalens untz-igaste dansgolv.

Balder (NY!)
Med punk och hardcore i fokus är det på Balder som de ösigaste och hårdaste spelningarna på festivalen äger rum. Här hittar du både en tajt scen och gott om plats att smyga undan och svalka dig med en läskande dryck mellan spelningarna.

Studion
I Studion bjuds det på allt från rock och pop till hiphop och r&b. Nytt för i år är att vi öppnat upp mellan scenområdet och baren så att du inte ska missa allt för mycket av spelningarna om du blir torr i strupen. Här blir det feta spelningar av klubbkaraktär från första till sista tonen.

Vasakyrkan
Vasakyrkan har med sin rymliga men ändå intima atmosfär blivit en riktig Umeå Open-klassiker. Hit går man för att frälsas av den bästa popen och rocken som indiescenen har att erbjuda, men också mer utsvävande och stämningsfulla spelningar. Vasakyrkan är öppen även för dig som är under 18 år.

Orangeriet
Umeås egna medelshavsoas heter Orangeriet. Mitt bland växter, boulebanor och pingisbord tar Umeå Open tillsammans med Studiefrämjandet plats och visar upp morgondagens största stjärnor. Boule + bar + festival = sant.

Biljetter

Nu finns också endagsbiljetter till årets festival tillgängliga till en kostnad av 395:- + serviceavgift. Endagsbiljetter och festivalpass hittar du här: https://billetto.se/e/umea-open-festival-2018-biljetter-240498

 

Dark Times (NO), Jesse (FIN) och Paarks till Umeå Open 2018

Dark Times (NO), Jesse (FIN) och Paarks till Umeå Open 2018

Det senaste släppet till Umeå Open 2018 bjuder på hårt, mjukt och en blandning däremellan.

DARK TIMES från Norge har ända sedan 2010 varit en självklar del av Oslos undergroundscen. Deras blandning av aggressiv punk, noise-rock och fuzzdränkt pop har lett till hyllningar runt om i världen och 2017 spelade de på den överhippa festivalen SXSW i Austin, Texas. Våren 2018 släpper de sin andra fullängdare “Tell Me What I Need” och därtill spelar de på Umeå Open!

JESSE började sin musikaliska bana 2007 med att göra arrogant syntmusik i högt tempo. Enligt originalmedlemmarna Kalifornia-Keke och Stiletti-Ana gick det både snabbt och bra i början, men hypen försvann likt “en fis i Sahara”. Jesse fortsatte göra musik men för att ytterligare utmana sin kreativitet började bandet ta in nya influenser från afrobeat, ambient och kosmisk disco. Därefter tillkom två medlemmar och nu är Jesse aktuella med sitt femte album “Fluids” på svenska bolaget Höga Nord Rekords. Singeln “Isla Lupita” har beskrivits som “the feel good hit of the balearic summer” och är med på P3 Musikguidens playlist “Bäst just nu”. Vi håller med!

PAARKS gör musik för de som inte varit där. Deras ångestfyllda blandning av indie och punk är dansmusik för de utstötta. I mars släppte de sin EP Ronny vars låtar tillsammans med hits som den ösiga pop-punk dängan “Easy Night” kommer garantera röj under årets Umeå Open. Kom och dansa bort din ångest!

KC BABY och Planetariet ansluter till Umeå Open 2018

KC BABY är det lilla bandet med de stora känslorna. Med synt, sampler och gitarr gör de melodiös och enkel passivt-aggressiv electrovispop. Bandet består av ljudkonstnären Kajsa Magnarsson och Conny Nimmersjö, som också spelar gitarr i bob hund. Trots en kort karriär har KC BABY hunnit spela in en skiva och släpper en singel i vår.

Planetariet från Skellefteå spelar stratosfärisk post-rock under

premissen att rymden

är bättre än jorden. Genom att långsamt och metodiskt bygga upp låtar och stämningar tar Planetariet med dig på en intergalaktisk resa utan risk för svarta hål eller att bli angripen av utomjordingar. Det är däremot svårare att värja sig för crescendot, men det är snarare något du vill utforska i all evinnerlighet. Rymden > Jorden på alla plan.

Linnea Henriksson klar för årets festival!

Med sin själfulla pop med rötter i jazzen och hyllade insatser som programledare i Hallå P3 och Musikhjälpen är Linnea Henriksson ständigt aktuell. Att skriva musik ser hon som ett sätt att andas och att bearbeta men det är på scenen, i samspel med publiken, som Linnea Henriksson verkligen känner sig levande.

Till Umeå Open kommer hon med sitt självbetitlade album och två Grammisnomineringar för Årets Artist och Årets pop i bagaget. Dessutom har hon under 2018 släppt singeln “Mamma är lik sin mamma” där Stor gästar. Vävens black box kommer sprudla av liv när Linnea Henriksson samspelar med världens bästa publik under årets festival!

INVSN och PINK MILK till Umeå Open 2018

INVSN, tidigare Invasionen, startades år 2009 och består av medlemmar från band som Refused, DS-13, Deportees, Masshysteri och Honungsvägen.

Efter en Intensiv period av turnerande med skivan ”The Beautiful Stories” från 2017 som resulterat i nomineringar till både Manifest-  och Grammisgalan tar INVSN sin unika blandning av dark wave, indie, industri och rock till Umeå Open 2018. Detta med den nya EP:n ”Forever Rejected” som likt albumet producerats av Adam ”Atom” Greenspan, (The Veils, Supergrass och Nick Cave) vilket ger en naturlig fortsättning på det sound som vuxit fram sedan ”The Beautiful Stories”.

Fans av atmosfärisk rock, dark wave, shoegaze och postpunk har nog inte undgått den svenska duon PINK MILK framfart den senaste tiden. Duon bestående av Maria (sång och trummor) och Edward Forslund (gitarr och bas) släppte 2015 en hyllad tolkning av 80-talsklassikern ”I Want to Know What Love is”. Därefter har varje singelsläpp befäst deras 80-talsinspirerade filmiska ljudlandskap ytterligare och skivan ”Purple” kan närmast beskrivas som ett ljudligt manifest – ett nyfiket experimenterande utan att ge avkall på melodier och låtar. GAFFA gav “Purple” 6 av 6 med omdömet “den bästa skivan som släppts på många år”. Två nomineringar till GAFFA-priset och en nominering till årets rock/metal vid P3 Guld tyder på att PINK MILK etablerat sig ordentligt.

Anamma mörket med INVSN och PINK MILK på Umeå Open 2018!

Jonathan Johansson & Vulkano sluter upp till årets line-up!

Det blir drömskt, elektroniskt och en touch av punk när Jonathan Johansson och Vulkano kommer till Umeå Open 2018.

Mellan nattsvart sorg och solig eufori har Jonathan Johansson skapat ett eget universum och cementerat sin position som en av landets främsta leverantörer av briljant pop. Sedan 2015 och släppet av fantastiska ”Lebensraum!” har Johansson varit som pånyttfödd – färgglad, funkig och lika delar smart som rolig. Samtidigt har han behållit den viktigaste kvaliteten hos sitt gamla jag: han gör musik med ett varmt bultande hjärta.

Sedan debuten 2008 har Jonathan Johansson skapat musikaliska monument av det som är livets eländiga spektakel, och därav blivit en given del av Sveriges musikscen. Efter succéåret 2016 var det dags att dra ut på turné, men denna gång i ett litet annat format än tidigare. Turnén har en intimare känsla och istället för att bjuda upp till dans, som han oftast gör, kommer Johansson istället erbjuda dig en chans att åka en emotionell bergochdalbana mellan totalt nattsvart sorg och solig eufori.

Vulkano fällde ut sina vingar ur askan efter den lyckade svenska popexporten Those Dancing Days. Det har blivit många mil på turné under åren, från tyska småstäder till heta South By Southwest-festivalen i USA. Förra våren bjöds de med på Europaturné med Johnossi. Extra kul har det varit när någon sagt att Cissi påminner om Björk.

Cissi Efraimsson (sång, stå-trummor) och Lisa Pyk Wirström (synth, sång) utgör tillsammans duon Vulkano som ligger bakom låtar som Musikguiden i P3-älskade ”C’est Bon” och ”Runaway”.

Vulkano lovar vårens Sverigepublik fullt ös och hundra procent närvaro. Under turnén är de ett femmannaband. Livemusiker är Cissis bror Johan Efraimsson (trummor), Lisas pojkvän Petter Granberg (gitarr) och Jacob Haage (bas).

– Vi har inte gjort en Sverigeturné på länge och det ska bli så jävla fett att komma ut ur studion och vifta på våra lurviga. Det känns så naturligt och härligt att stå på scenen. En maximalistisk känsla av nuet, säger Vulkano.

Vi ses längst fram!

Lamix till Umeå Open 2018

Vinnaren av priset Framtidens artist vid P3 Guldgalan 2018 kommer till Umeå Open.

Lamix gjorde sitt intåg på hiphop-scenen år 2015 med låten ”Si Ingenting” – en remix av norska rapparen Kamelens låt med samma titel. Lamix version av låten uppmärksammades stort då den fick mer spridning än originalet.

Nykomlingen Lamix har på egen hand lyckats bygga en stark fanbase och med sommarens stora hit ”Hey Baby” skrev han in sig som en självklar del av framtidens hiphopscen; över tio miljoner streams och fullsmockade spelningar talar sitt tydliga språk.

Så här säger P3:s musikredaktör Linda Nordeman om Lamix:

“En ung, ny och självklar rnb- och hiphopröst som vi tror har mycket att bjuda på framöver. Vi längtar efter fler känslofyllda kärlekslåtar på svenska!”

På P3 Guldgalan i januari 2018 vann Lamix pris som Framtidens artist och vi kan inte annat än hålla med: våren och resten av framtiden tillhör Lamix.

Cherrie till Umeå Open 2018

Ännu ett hiphop-ess ansluter sig till festivalen

En av Sveriges mest själfulla hiphopartister är Cherrie. Hon är ärlig och rak. Hon slösar inte på orden. Hennes röst är skör, ibland är det nästan som att hon viskar för att hon vill att vi verkligen ska lyssna. Och vi lyssnar. Verkligen.

2016 landade hennes debutalbum Sherihan, som innehåll låtar som Lämna han, Intro 2.0 och Aldrig Igen (Må Sådär). På den sistnämnda rappar hon tillsammans med Grime-giganten Stormzy, som hon senare åkte med som support till under hans europaturné. Plattan kammade hem flera priser på Grammisgalan, P3 Guld, GAFFA och Manifestgalan, bland annat i kategorin Årets Hiphop.

Bangern 163 För Evigt släpptes i höstas. På kort tid nådde musikvideon en miljon visningar och plockades upp av radiokanaler i både Storbritannien och Kanada. En av världens största hip-hop communitys Genius uppmärksammade Cherrie. Låten mottog dessutom kärlek från inga mindre än Rihanna, SZA och Kehlani.

I maj kommer hennes nya album. Att det kommer bli Årets Hiphop behöver ingen gala berätta för oss. Det vet vi redan.