Open Mind

Open MIND – Lördag 14 April i FIKA – Väven

Även i år är Open MIND späckat medaktuella ämnen och fantastiska människor som deltar.

Konferencier och moderator för dagen är journalisten Moa Frygell, programledare på SVT, som just nu arbetar med ett valprogram för förstagångsväljare som spelas in i Malmö och Haparanda.

 

13.00 Jämställdhet och representation på scen – Panelsamtal i samarrangemang med Riksteatern

Hur verkar kulturen för en bredare representation och jämställd scen? Varför är det viktigt att arbeta aktivt med vilka som får synas och ta plats?

Ett panelsamtal med:

Linda Gustafsson, jämställdhetsstrategi på Umeå Kommun, som under flera år sammanställt statistik över vilka som tar plats på scenerna inom kulturen i Umeå.

Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan som aktivt arbetar för en breddad representation på scen och synliggörande av queera uttryck.

14.00 Panelsamtal: DIY – Att verka utanför storstan
Hur kan man göra sin egen grej och överleva på det i norra Sverige? Med i panelsamtalet är:

Annika Norlin, även känd som Säkert! och Hello Saferide är en av Umeås främsta artister som präglat både Umeås och Sveriges kulturliv under en lång tid.

Dennis Lyxzén är ett av de största namnen inom Umeås punkscen. Nu aktiv i INVSN (som spelar på Umeå Open) och dessutom i Refused, med vilka han verkligen satt Umeå på kartan hos hardcorefans världen över.

Johan Airijoki är en artist som lever och verkar i Gällivare. Han är ett levande bevis på att det går att göra sin grej, även 90 mil från Stockholm.

Emma Swanström är en kulturaktivist från Umeå som drivit bland annat musikscenen Verket och har stor erfarenhet som artist och arrangör.

15.00 – Ida Östensson x Allt vi inte pratar om – presenteras i samarbete med Umeå kommun
“Allt vi inte pratar om öppnar upp för samtal om sex, skörhet, ego, flyktvägar och vänskap”

Ida Östensson är grundaren av Fatta, Make equal och en av författarna till boken Allt vi inte pratar om. Ida kommer till Open MIND för att prata om boken, kombineras bra med #Killbrunch innan!