Pascal Pinon och JFDR till Umeå Open

Lågmält, intensivt och vibrationer som känns under huden. Den beskrivningen passar in på både Pascal Pinon och JFDR som gästar årets festival.

Umeå Open-favoriterna Pascal Pinon från Island återvänder äntligen till festivalen. Visst minns ni? Året var 2014, det var fullsmockat i Studion och vi stod alla som förtrollande av systrarna Ákadóttirs lo-fi-pop. På nya albumet Sundur får vi upptäcka ett Pascal Pinon som är mer moget och mer intimt. Samma lågmälda och direkta enkelhet finns kvar, men nu i en mer rå tappning med metronom-pulserande rythmer, synthslingor och pådrivande pianomelodier. Sundur är resultatet av 1,5 års låtskrivande medan tvillingsystrarna för första gången var åtskilda under en längre tid. Medan Ásthildur studerade klassiskt piano i Nederländerna, turnerade Jófríður världen över med sitt band Samaris. På bara två dagar spelades albumet in, som producerats av systrarna själva.
Jófríður Ákadóttir är inte bara medlem i Pascal Pinon, Samaris och Gangly. Hon har nu ytterligare ett nytt projekt att lägga till listan: soloprojeket JFDR som vi också få uppleva under Umeå Open. JFDR är cykliska gitarrpartier, mjuka minimalistiska ljudlandskap och poetiska funderingar som tar slut vid sin egen början. Influenserna kommer från klassisk musik, folktoner och elektronisk musik och smälts samman lika sömlöst som årstidernas växlingar. Debutalbumet kommer den 17 mars, och är producerat tillsammans med multi-instrumentalisten Shahzad Ismaily.