Sista akterna till Umeå Open klara

Blodet, Jenny Nilsson & demonerna, Andy the Band, SaidArtch, The OhNos, Duschpalatset, Gonza-Ra DJ-set och Ground Shipping sätter punkt för årets line-up på Umeå Open. Med åtta nya tillskott, varav fem presenteras av Nemis och Studiefrämjandet, är festivalen färdigbokad.
Först ut har vi Blodet, som har liknats vid sensationen av att befinna sig inne i huvudet på någon som måste slita sig igenom de sista monotona milen av ett maraton. Högljudd och kompromisslöss instrumental mörkerrock för den med tålamod. Enligt Hymn.se passar Skellefteåbandet perfekt mellan Swans och Sonic Youth i Skivhyllan.

 

Jenny Nilsson & demonerna beskriver sig som att hon drivs av en fundamental ilska som hon aldrig kommer slippa. Hon gillar inte att repa, hon vill bara spela. Hon gillar känslan när folk lyssnar. Hon drivs av jante och skam. Utan skam blir vi skamlösa, och utan jante blir vi djur. Jenny tycker det är okej att vara misslyckad. Hon är Jenny Nilsson och det här är hennes demoner.

 

Andy the Band är Andy Dahlströms soloprojekt där han sjunger lead vocals för första gången. Han spelar även gitarr och försöker enligt honom själv se cool ut. Musiken har sina rötter i Beatles, men med den där smutsen från punken som aldrig går att tvätt bort. Andy the Bands största dröm är att spela tillsammans med Randy the Band. Presenteras av Nemis.

 

SaidArtch finner vi nånstans i gränslandet mellan rock och indiepop, ett ihopplock av låtar som handlar om att explodera och att vara gråtarg och pank. Ljudbilden är som en käftsmäll av rundgångar och väl sammansatt stämsång som vill fängsla lyssnaren. Presenteras av Nemis.

 

The OhNos spelar en slags garagerockinfluerad punkpop, med inslag av handklapp, visslingar, trallande, morbida texter och fotbollskörer – allt som kan driva ut eller locka fram det onda. 2015 släppte bandet debut-epn ”Queens Of The Underworld” och har sedan dess spelat klubbar och festivaler i södra Sverige. I vår släpper de första singeln ”Dirty Panties” från deras kommande album. Presenteras av Nemis.

 

Duschpalatset är Inspirerade av snabbmat, dålig dygnsrytm, youtube-realism och högstadieångest. Popmusik utan komplikationer. Det är naivt men med eftertanke. Det är här men samtidigt påväg någon annanstans. Presenteras av Nemis.

 

Gonza-Ra (DJ-set) är den lokala ikonen från Random Bastards som gillar att Blästa ut den. Under Umeå Open ställer han sig bakom DJ-båset för att leverera ett set vi sent kommer att glömma. Vi kommer inte att Tagga ner.

 

Ground Shipping från Umeå spelar egensinnig, själfull pop med spår av Television, Fleetwood Mac och the Chills, men medlemmarnas uppväxt med nittiotalets indie går heller inte obemärkt förbi. I dagarna följs 2016-debuten upp med dubbelsingeln Trees/Artificial Sweetener. Medlemmarna är bekanta från band som Refused, Horseface,Knugen Faller, Cobolt och KVLR. Presenteras av Nemis.


Nu är det bara en vecka kvar till festival och vi är färdigbokade. Senare idag presenterar vi spelschemat för hela festivalen. Vi ses längst fram!